Uzdatnianie wody polega na oczyszczaniu cieczy z zanieczyszczeń. Choć w Polsce woda z wodociągów jest czysta i gotowa do spożywania, wiele osób wciąż obawia się jej picia bez żadnego przygotowania. Uzdatnianie wody pitnej w warunkach domowych jest więc zbędne, jednak dzięki obróbce termicznej lub wykorzystaniu filtrów możemy pozbyć się kamienia, bakterii oraz specyficznego smaku wody z kranu.
Najprostszym i najtańszym sposobem przygotowania wody do spożycia jest jej przegotowanie. Proces ten „zmiękcza” wodę, jednak równocześnie doprowadzenie cieczy do wysokiej temperatury sprawia, że wytrącają się cenne dla naszego organizmu pierwiastki. Taka woda jest więc mniej wartościowa niż ta, która nie została przegotowana. Alternatywą są filtry do wody, zarówno takie, które aplikowane są bezpośrednio na kran, jak i w formie dzbanków. Przefiltrowana woda ma łagodniejszy smak, a sam kamień osadza się na filtrze. Jednocześnie musimy pamiętać, że dużą rolę ogrywa stan naszego filtra – często wymieniany nie będzie powodował zagrożenia dla naszego zdrowia, jednak mogą na nim osadzać się bakterie i grzyby.