Wózki wykorzystywane w gastronomii – bemarowe, kelnerskie i platformowe

Kiedy lokal gastronomiczny organizuje dużą imprezę, np. promocyjną po remoncie. Potrzebuje miejsca, gdzie będzie umieszczać przygotowane potrawy gotowe do wydania, tak, aby nie utraciły odpowiedniej temperatury, a tym samym walorów smakowych. Wózki bemarowe zbudowane ze stali nierdzewnej służą do bezpiecznego przechowywania potraw w odpowiedniej temperaturze. Na górze wózka znajdują się komory z pokrywami, gdzie można trzymać przygotowane porcje potraw. Jest to pomocne w dużych kuchniach restauracyjnych np. w czasie imprez okolicznościowych, tj. wesele, kiedy potraw jest naprawdę mnóstwo i trzeba wszystko wcześniej przygotować aby było gotowe do wydania o określonej porze.

 

Do wydawania potraw i zbierania pustych, brudnych naczyń służą wózki kelnerskie. Wykorzystywane są także na stołówkach. Wózek zapewnia sprawność pracy kelnera i brak konieczności biegania z pojedynczymi talerzami i szklankami. Wykonany jest ze stali nierdzewnej, nie straszna mu wilgoć i dobrze się go czyści. Wózek platformowy wykonany jest z tworzywa sztucznego lub stali chromowanej i ma stalową rączkę. Wózek posiada gumowe kółka dzięki czemu przewożenie wszelkich pakunków nie jest hałaśliwe. Dzięki wózkowi transportowemu można przewieźć towar na zaplecze lub kosze do zmywarek, a także produkty termoizolacyjne.

You may also like...

Comments are closed.