Profesjonalne robienie zdjęć potraw, to również zajęcie, które wymaga samokontroli i dobrego oka fotografa. Zdjęcia potraw zazwyczaj wykorzystywane są w reklamach np. restauracji, sklepowych z żywnością itp. Na pewno fotografowanie potraw w sposób profesjonalny i z wyobraźnią jest bardzo cenną reklamą.
Wiadomo, że człowiek zazwyczaj najpierw je „oczami”, więc aby zachęcić go i wyzwolić u niego pragnienie skosztowania potrawy, musimy ją pokazać. Niekoniecznie musi to być potrawa na żywo, czyli już gotowa. Możemy mu przedstawić nasz kunszt kucharski poprzez zdjęcia i gdy jest to zachęcające, klient np. restauracji, decyduje się na zamówienie danego dania.
Inną sprawą oczywiście jest smak, ale wiadomo, jeśli coś wygląda smakowicie na zdjęciu, to kusi, żeby tego spróbować. Szczególnie restauracje, te najbardziej renomowane, przywiązują ogromną wagę do fotografii potraw. Manager takiej restauracji, doskonale zdaje sobie sprawę, że zdjęcia to ogromny mechanizm wpływający na ludzką wyobraźnię. Zachęcają i w ten sposób, jeśli zdjęcie jest wysokiej jakości, w ładnym świetle, zrobione profesjonalnie, restauracja zdobywa kolejnego klienta.
Fotografowanie potraw, to specjalność zawodowa.
Wydaje się, ze to proste i każdy może zrobić zdjęcie np. bigosu. I zgadza się, każdy ma teraz aparat wbudowany w swoim telefonie i może zabawić się w takiego fotografa. Ale niestety nie jest to aż tak proste, bowiem zawsze trzeba się ustawić tak, aby ująć największe walory danej potrawy. Za tym idzie fakt i konieczność ustawienia się w odpowiednim miejscu i uwzględnienia odpowiedniego naświetlenia. Może to być światło dzienne lub sztuczne, ale w obu przypadkach, musimy uważać na padające cienie, sami nie zasłonić światła, po prostu ustawić się w najlepszej pozycji i oczywiście odpowiednio ustawić nasz aparat fotograficzny.
Aparat fotograficzny również powinien być odpowiedniej jakości, mieć funkcje ustawiania ostrości i pixeli, na tyle rozbudowaną, aby zrobić profesjonalne zdjęcie. To wtedy jest dodatkowym atutem, bo zdjęcia nie trzeba zbytnio przerabiać w programie, najlepsze jest naturalne.