Wojskowe danie

Z wojskiem kojarzą nam się głównie karabiny, żołnierze na przepustkach w pełnym umundurowaniu ale jest też jedna rzecz która często przychodzi nam na myśl, a z musztrą wojskową ma niewiele wspólnego. Jest to grochówka.
Wojskowa grochówka czyli inaczej mówiąc zupa grochowa to danie przyrządzane zazwyczaj z łupanego grochu(namaczanie grochu nie jest wtedy konieczne, jak w przypadku pełnego grochu), na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku oraz ewentualną wkładką mięsną w postaci kiełbasy czy też wędzonki.
W ten sposób przygotowywana dla żołnierzy w tradycyjnych kotłach grochówka jest często jedynym ciepłym posiłkiem na jaki mogą liczyć, zmarznięci po warcie, lub wymęczeni po służbie czy manewrach zasiadają wspólnie a wojskowy kucharz w wielkim tradycyjnym kotle przyrządza wyżej wymienione danie dla całego oddziału.
Zupa w całej Polsce kojarzona z wojskiem, lecz równie często spotykana w polskich domach, w wielu już nie tylko tradycyjnych wersjach. Możemy spotkać zupy grochowe które powstają na pozostałych esencjach rosołu, z dodatkiem boczku a nawet wersje z ryżem.

 

You may also like...

Comments are closed.