Kiszona zupa grzybowa.

Kiszonki są bardzo zdrowe, a dodatkowo ostatnio również modne w kuchni. Poniżej przedstawiony jest ciekawy przepis na zupę z wykorzystaniem takiego właśnie zakwasu.

Zupa grzybowa na zakwasie z kaszy gryczanej

Zakwas:

– 1 kg kaszy gryczanej

– kilka ząbków czosnku

– 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego

– woda (należy zalać słoik z kaszą do 3/4 jego objętości.

Wykonanie zakwasu:

Kaszę i obrany czosnek umieścić w słoju i zalać wodą do 3/4 jego wysokości. Słoik zabezpieczyć od góry gazą i założyć gumkę – musi być dostęp powietrza.
Zakwas jest gotowy po ok 2 tygodniach, należy wtedy kaszę odcedzić, a powstały zakwas zlać do butelek. Przechowywać w lodówce.

Zupa grzybowa na zakwasie:

– 60 g suszonych grzybów

– 1/2 l zakwasu gryczanego

– 1 l bulionu warzywnego

– 1 cebula

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 1/2 selera

– 4 ząbki czosnku

– 1 łyżka sosu sojowego

– 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki oleju do smażenia

– przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz.

Wykonanie:

1. Grzyby umyć i zalać wodą, po godzinie odcedzić, wodę zachować.

2. Cebulę i warzywa pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć i posiekać, grzyby pokroić w paseczki.

3. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, podsmażyć warzywa razem z cebulą i grzybami, pod koniec smażenia dodać czosnek.

4. Dodać łyżkę sosu sojowego, zalać wszystko wodą z moczonych grzybów, zamieszać i przelać do garnka.

5. Dolać bulion, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach i gotować na małym ogniu przez około godzinę.

6. Do zupy dodać zakwas z kaszy i gotować jeszcze ok. 15 minut.

7. Śmietanę przełożyć do miseczki, posolić i wlać do niej trochę zupy z garnka, dobrze wymieszać i dolać do garnka z zupą – zagotować.

8. Doprawić przyprawami. Dodatkowo można jeszcze doprawić 2 łyżkami chrzanu – zupa będzie w smaku bardziej wyrazista.

9. Podawać z upieczonymi ziemniakami z piekarnika, doprawionymi ziołami.

 

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required