Kiszonki są bardzo zdrowe, a dodatkowo ostatnio również modne w kuchni. Poniżej przedstawiony jest ciekawy przepis na zupę z wykorzystaniem takiego właśnie zakwasu.
Zupa grzybowa na zakwasie z kaszy gryczanej
Zakwas:
– 1 kg kaszy gryczanej
– kilka ząbków czosnku
– 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
– woda (należy zalać słoik z kaszą do 3/4 jego objętości.
Wykonanie zakwasu:
Kaszę i obrany czosnek umieścić w słoju i zalać wodą do 3/4 jego wysokości. Słoik zabezpieczyć od góry gazą i założyć gumkę – musi być dostęp powietrza.
Zakwas jest gotowy po ok 2 tygodniach, należy wtedy kaszę odcedzić, a powstały zakwas zlać do butelek. Przechowywać w lodówce.
Zupa grzybowa na zakwasie:
– 60 g suszonych grzybów
– 1/2 l zakwasu gryczanego
– 1 l bulionu warzywnego
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/2 selera
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka sosu sojowego
– 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju do smażenia
– przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz.
Wykonanie:
1. Grzyby umyć i zalać wodą, po godzinie odcedzić, wodę zachować.
2. Cebulę i warzywa pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć i posiekać, grzyby pokroić w paseczki.
3. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, podsmażyć warzywa razem z cebulą i grzybami, pod koniec smażenia dodać czosnek.
4. Dodać łyżkę sosu sojowego, zalać wszystko wodą z moczonych grzybów, zamieszać i przelać do garnka.
5. Dolać bulion, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach i gotować na małym ogniu przez około godzinę.
6. Do zupy dodać zakwas z kaszy i gotować jeszcze ok. 15 minut.
7. Śmietanę przełożyć do miseczki, posolić i wlać do niej trochę zupy z garnka, dobrze wymieszać i dolać do garnka z zupą – zagotować.
8. Doprawić przyprawami. Dodatkowo można jeszcze doprawić 2 łyżkami chrzanu – zupa będzie w smaku bardziej wyrazista.
9. Podawać z upieczonymi ziemniakami z piekarnika, doprawionymi ziołami.