Smak dzieciństwa – pyszne ciasto

Smak dzieciństwa

Smak biszkoptu to smak, który dla wielu osób kojarzy się z pięknymi i beztroskimi czasami dzieciństwa. Najlepszy biszkopt to taki, który przygotowywała babcia albo mama. Tradycyjny biszkopt to nic innego jak lekkie ciasto z pyszną galaretką i owocami. Ten smak to smak wakacji i czasów, gdy dni były beztroskie.

Przepis na lekki biszkopt

Stworzenie pysznego biszkoptu z galaretką i owocami nie jest trudne. Takie ciasto przygotowuje się dosyć szybko, może być więc rozwiązaniem gdy masz ochotę na coś słodkiego, albo gdy wpadli niezapowiedziani goście a ty nie masz w domu nic, czym możesz ich poczęstować. To również świetny sposób na osłodę w ciepłe, letnie dni ponieważ jest owocowy i lekki. Aby przygotować lekki biszkopt z owocami i galaretką przygotuj:
– 5 jajek
– szklankę cukru
– pół szklanki mąki
– kilka łyżek wody
– pół szklanki skrobi
– 250 g serka mascarpone
– dwie łyżki cukru pudru
– 250 g słodkiej śmietany
– dwie ulubione galaretki
– sezonowe owoce
Przygotowanie zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od jajek, białka ubij aby otrzymać sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier i żółtka. W misce wymierzaj mąkę i skrobię a następnie dodaj do jajecznej masy. Dodaj odpowiednią ilość wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą albo wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto umieść w formie, a następnie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na pół godziny. Po upływie tego czasu odstaw biszkopt do wystygnięcia.
Teraz przyszedł czas na krem. Jego przygotowanie zacznij od połączenia serka i śmietany, ubij je na gęsty krem a następnie dodaj cukier puder. Krem wyłóż na biszkopt i ułóż na nim ulubione owoce sezonowe. Całość wstaw do lodówki i zajmij się przygotowaniem galaretki. Gotową galaretkę ostudzić a gdy zacznie tężeć wylać na owoce. Teraz pozostaje ci czekać, aż galaretka stężeje w lodówce.

Podsumowanie

Biszkopt jest pyszny i lekki, a jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. To dobre ciasto dla tych, którzy nie posiadają wielkich umiejętności kulinarnych, ponieważ jego przygotowanie to tylko kilka prostych kroków.

 

You may also like...

Comments are closed.