Smak dzieciństwa
Smak biszkoptu to smak, który dla wielu osób kojarzy się z pięknymi i beztroskimi czasami dzieciństwa. Najlepszy biszkopt to taki, który przygotowywała babcia albo mama. Tradycyjny biszkopt to nic innego jak lekkie ciasto z pyszną galaretką i owocami. Ten smak to smak wakacji i czasów, gdy dni były beztroskie.
Przepis na lekki biszkopt
Stworzenie pysznego biszkoptu z galaretką i owocami nie jest trudne. Takie ciasto przygotowuje się dosyć szybko, może być więc rozwiązaniem gdy masz ochotę na coś słodkiego, albo gdy wpadli niezapowiedziani goście a ty nie masz w domu nic, czym możesz ich poczęstować. To również świetny sposób na osłodę w ciepłe, letnie dni ponieważ jest owocowy i lekki. Aby przygotować lekki biszkopt z owocami i galaretką przygotuj:
– 5 jajek
– szklankę cukru
– pół szklanki mąki
– kilka łyżek wody
– pół szklanki skrobi
– 250 g serka mascarpone
– dwie łyżki cukru pudru
– 250 g słodkiej śmietany
– dwie ulubione galaretki
– sezonowe owoce
Przygotowanie zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od jajek, białka ubij aby otrzymać sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier i żółtka. W misce wymierzaj mąkę i skrobię a następnie dodaj do jajecznej masy. Dodaj odpowiednią ilość wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą albo wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto umieść w formie, a następnie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na pół godziny. Po upływie tego czasu odstaw biszkopt do wystygnięcia.
Teraz przyszedł czas na krem. Jego przygotowanie zacznij od połączenia serka i śmietany, ubij je na gęsty krem a następnie dodaj cukier puder. Krem wyłóż na biszkopt i ułóż na nim ulubione owoce sezonowe. Całość wstaw do lodówki i zajmij się przygotowaniem galaretki. Gotową galaretkę ostudzić a gdy zacznie tężeć wylać na owoce. Teraz pozostaje ci czekać, aż galaretka stężeje w lodówce.
Podsumowanie
Biszkopt jest pyszny i lekki, a jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. To dobre ciasto dla tych, którzy nie posiadają wielkich umiejętności kulinarnych, ponieważ jego przygotowanie to tylko kilka prostych kroków.