Samodzielne przygotowywanie posiłków to przyjemność, pewność dobrego i zdrowego jedzenia ale również możliwość jedzenia posiłków zbilansowanych i o odpowiedniej wartości kalorycznej. Gotowanie to również dla wielu osób pasja i hobby. Jeżeli jednak często jemy w barach i restauracjach, wówczas może okazać się, że w naszej diecie brakuje cennych składników odżywczych zaś podawane tam posiłki są kaloryczne i dalekie od naszych oczekiwań. To samo może nas spotkać, gdy zamawiamy jedzenie na wynos dlatego też najzdrowszą opcją jest gotowanie w domu. To także dobry pomysł gdy mamy alergie pokarmowe i jesteśmy na coś uczuleni. Gotując samodzielnie, także musimy uważać na pewne żywieniowe pułapki. To przede wszystkim przyrządzanie jedzenia z nadmiarem tłuszczu lub niedostateczna ilość jarzyn. Jedzenie powinno by lekkie i smaczne a nie ociekające tłuszczem. Najlepiej przyrządzać mięso, gotując je na parze. To metoda polecana przez dietetyków. Wykorzystajmy w tym celu parowar, który jest bardzo przydatnym w kuchni urządzeniem. Nie jest on jednak konieczny do tego abyśmy przygotowywali jedzenie w ten sposób. Pierś z kurczaka z ziemniakami i warzywami na parze to znakomity pomysł na zdrowy, dietetyczny i dobrze zbilansowany posiłek – obiad czy kolację dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowujemy podwójną pierś z kurczaka, jedną trzecią cukinii, marchewkę, kilka ziemniaków (dwa-trzy), trzy-cztery pieczarki, kilka różyczek kalafiora, dwie łyżeczki przyprawy uniwersalnej, po łyżeczce ziół prowansalskich i oregano, szczyptę pieprzu oraz trzy łyżki oleju.
Przepis
Mięso myjemy i oczyszczamy, wkładamy do miseczki, polewamy olejem i nacieramy przyprawą, ziołami oraz pieprzem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Kroimy warzywa: marchewkę w grubsze plasterki, kalafiora dzielimy na małe różyczki, cukinię w plasterki a ziemniaki w małe kawałki.
Pierś z kurczaka układamy na cedzaku wraz z różyczkami kalafiora i gotujemy nad parą przez pół godziny. Po tym czasie na drugim cedzaku układamy warzywa, możemy je również posypać łyżeczką przyprawy uniwersalnej i gotujemy na parze także przez pół godziny aż warzywa będą miękkie.
Do gotowania na parze możemy wykorzystać również parowar lub specjalne sitko do tego przeznaczone.