Zdrowy sposób przyrządzania posiłków

Samodzielne przygotowywanie posiłków to przyjemność, pewność dobrego i zdrowego jedzenia ale również możliwość jedzenia posiłków zbilansowanych i o odpowiedniej wartości kalorycznej. Gotowanie to również dla wielu osób pasja i hobby. Jeżeli jednak często jemy w barach i restauracjach, wówczas może okazać się, że w naszej diecie brakuje cennych składników odżywczych zaś podawane tam posiłki są kaloryczne i dalekie od naszych oczekiwań. To samo może nas spotkać, gdy zamawiamy jedzenie na wynos dlatego też najzdrowszą opcją jest gotowanie w domu. To także dobry pomysł gdy mamy alergie pokarmowe i jesteśmy na coś uczuleni. Gotując samodzielnie, także musimy uważać na pewne żywieniowe pułapki. To przede wszystkim przyrządzanie jedzenia z nadmiarem tłuszczu lub niedostateczna ilość jarzyn. Jedzenie powinno by lekkie i smaczne a nie ociekające tłuszczem. Najlepiej przyrządzać mięso, gotując je na parze. To metoda polecana przez dietetyków. Wykorzystajmy w tym celu parowar, który jest bardzo przydatnym w kuchni urządzeniem. Nie jest on jednak konieczny do tego abyśmy przygotowywali jedzenie w ten sposób. Pierś z kurczaka z ziemniakami i warzywami na parze to znakomity pomysł na zdrowy, dietetyczny i dobrze zbilansowany posiłek – obiad czy kolację dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowujemy podwójną pierś z kurczaka, jedną trzecią cukinii, marchewkę, kilka ziemniaków (dwa-trzy), trzy-cztery pieczarki, kilka różyczek kalafiora, dwie łyżeczki przyprawy uniwersalnej, po łyżeczce ziół prowansalskich i oregano, szczyptę pieprzu oraz trzy łyżki oleju.

Przepis

Mięso myjemy i oczyszczamy, wkładamy do miseczki, polewamy olejem i nacieramy przyprawą, ziołami oraz pieprzem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Kroimy warzywa: marchewkę w grubsze plasterki, kalafiora dzielimy na małe różyczki, cukinię w plasterki a ziemniaki w małe kawałki.
Pierś z kurczaka układamy na cedzaku wraz z różyczkami kalafiora i gotujemy nad parą przez pół godziny. Po tym czasie na drugim cedzaku układamy warzywa, możemy je również posypać łyżeczką przyprawy uniwersalnej i gotujemy na parze także przez pół godziny aż warzywa będą miękkie.
Do gotowania na parze możemy wykorzystać również parowar lub specjalne sitko do tego przeznaczone.

 

You may also like...

Comments are closed.