W całej gammie różnych olejów jeśli zależy państwu na zdrowiu najlepszym wyborem jest oliwa z oliwek extra virgine dzięki któremu mają państwo gwarancję na olej pozbawiony składników chemicznych dzięki czemu oprócz smażenia może on być również używany do różnych urozmaicenia potraw oraz sałatek co wpłynie pozytywnie na smak danej potrawy a dzięki temu że jest on tłoczony jedynie z oliwek staje się idealną zdrową alternatywą dla przepełnionych chemią oraz konserwantami różnych olejów dostępnych na rynku ponieważ nie poddaje się ich żadnym procesom chemicznym.
Należy jedynie pamiętać że taka oliwa jest wrażliwa na światło słoneczne dlatego też powinna ona być przechowywana w ciemnych miejscach gdzie dostęp do światła jest ograniczony i z uwagi na brak konserwantów należy ją spożyć maksymalnie do 10 miesięcy od momentu otwarcia i nie wolno także dodawać konserwantów ani domieszek oraz nie posiada żadnych wad organoleptycznych dzięki czemu jest ona niemal idealną alternatywą dla niezdrowych olejów pod którymi uginają się półki sklepowe a sama oliwa jest znacznie smaczniejsza