Co to jest zakalec?

Pieczenia ciasta nie jest trudne, zwłaszcza kiedy mamy przygotowany szczegółowy przepis, opisane krok po kroku wykonywane kolejne czynności. Bywają ciasta wymagające większej umiejętności kulinarnej oraz doświadczenia, jednak najprostsze, takie, które wymagają jedynie odpowiedniego odmierzenia składników, wymieszania i upieczenia, są uważane za łatwe w przygotowaniu. Jednak zdarza się, że właśnie takie ciasta się nie udają, mimo że robimy wszystko zgodnie z przepisem, wyjmujemy ciasto, próbujemy, smakuje wspaniale ale, wygląda nieco inaczej niż na fotografii w internecie.
Co jest nie tak z naszym ciastem?

Zakalec co to jest?

Ta nieupieczona część ciasta nazywana jest właśnie zakalcem. Nie znaczy to jednak, że taki zakalec nie nadaje się do jedzenia, ta część ciasta z różnych względów została pozbawioną bąbelków powietrza, nie pojawił się dwutlenek węgla, który nadaje ciastu charakterystyczną porowatą strukturę, której, pożądamy, piekąc je i uznajemy za upieczone.
Jest bardzo wiele powodów, dla których we wnętrzu ciasta może powstać zjawisko nazywane zakalcem. Powodem, powstawania zakalca może być zły przepisu, zbyt długie ucieranie ciasta lub uważany za jeden z najpopularniejszych czyli używanie do ciasta zimnych składników. Składniki do ciasta powinny być wyjęte wcześniej z lodówki minimum godzinę. Jednak do przygotowania niektórych ciast nawet wskazane jest używanie zimnych składników, ta reguła dotyczy przede wszystkim ciast kruchych. Tu znowu kłania się doświadczenie i wiedza, a także dokładne czytanie przepisu lub posiadanie dobrego przepisu. Mimo że na stronach internetowych jest ich mnóstwo, warto korzystać z tych sprawdzonych, aby nie musieć przekonywać się na własnym cieście czym jest, jak wygląda i jak smakuje zakalec. Aczkolwiek, nie jest on niczym strasznym, smakuje praktycznie dokładnie tak jak reszta część upieczonego cista, wyróżnia go jedynie wygląd, który cóż, mówiąc szczerze, nie jest zbyt apetyczny. Dlatego, jeżeli chcemy nasze ciasto zaoferować gościom, lepiej korzystać ze sprawdzonych przepisów.

 

You may also like...

Comments are closed.