Szarlotka dla każdego

Szarlotka – czy też inaczej mówiąc jabłecznik – to wyrób cukierniczy pochodzący z Francji, jednak cieszący się sporą popularnością niemalże na całym świecie. Przepis na szarlotkę przypisuje się Marie-Antoine’owi Carême’owi, francuskiemu szefowi kuchni i cukiernikowi, autorowi fundamentalnych książek kucharskich klasycznej kuchni francuskiej. Pierwotnie składał się on z kruchego (w tym także półkruchego) ciasta oraz owoców jabłek. Kucharz ten przepis stworzyć miał dla swego wieloletniego pracodawcy, Aleksanda I. Jego nazwa pochodzi zaś od imienia szwagierce Aleksandra, późniejszej carycy księżnej Charlotcie pruskiej, czyli Aleksandrze Romanowej.

Szybka szarlotka dla zabieganych

Na szczęście kiedy najdzie nas ochota na szarlotkę nie musimy spędzać w kuchni długich godzin i z wytęsknieniem wpatrywać się w drzwiczki naszego piekarnika. Oczywiście są też przepisy, które wymagają od nas większej ilości czasu, dłuższego przygotowania i pieczenia, ale pyszne ciasto z jabłek zrobimy też korzystając z prostych przepisów, które nie angażują zbyt wiele cennego czasu. Jeden z takich przepisów za chwilę ci zdradzimy. W pierwszej kolejności musimy schłodzić w lodówce (a jeszcze lepiej w zamarażalniku) masło roślinne(250g). Mąkę (jedną szklankę) wymieszać musimy z jedną szklanka kaszy mannej, jedną szklanką cukru pudru, proszkiem do pieczenia (ok. 10g) i cukrem waniliowym (ok. 15g). Następnie dużą tortownicę posmarować musimy masłem i posypać ją bułką tartą. Połowę naszej suchej masy wsypujemy bezpośrednio do tortownicy. Następnie kładziemy na nie tarte jabłka – według upodobania, około 1,5kg. Wierzch jabłek posypujemy drugą częścią naszej suchej mieszaniny. Schłodzone w lodówce bądź zamrażalniku masło trzemy na grube wiórki (ewentualnie możemy je także pokroić na bardzo cienkie plasterki) i posypujemy nim zawartość tortownicy. Taką szarlotkę piec musimy ok. 45 min na jasnozłoty kolor. Z całą pewnością każdemu będzie ona smakować – warto pamiętać, że bardzo często siła tkwi właśnie w prostocie.

 

You may also like...

Comments are closed.