Przepis na alfajores

Alfajores, czyli ciasteczka z masą kajmakową to przysmak, który pochodzi najprawdopodobniej z Hiszpanii, choć najwiekszą popularnością cieszą się w Ameryce Południowej, w szczególności zaś w Argentynie. Co więcej, uchodzą tam za prawdziwy narodowy przysmak i specjał. Są to maślane ciasteczka, które piecze się z dodatkiem mąki kukurydzianej,której to zawdzięczają swoją delikatność, kruchość i aksamitność struktury, czym wyróżniają się od ciasteczek wykonanych wyłącznie na mące przennej. Zgodnie z tradycją ciasteczka alfajores podawane są w formie sandwichy, które przekłada się tak zwanym dulce de leche – czyli masą kajmakową (czy tez krówkową, jak kto woli).

Jak wykonać ciasteczka Aldajores?

Przepisów na te pyszne, kruche ciasteczka jest oczywiście bardzo wiele. Nie sposób jest ocenić, który z nich jest najlepszy czy też najbardziej zbliżony do oryginału podawanego przy różnych okazjach w odległej Argentynie. To, co jest jednak najważniejsze – czyli wyjątkowy smak, który zachwyci każdego łasucha – osiagnąć powinien każdy, kto przestrzegać będzie kilku zasad. Ciasteczka piecze się z wykorzystaniem dwóch rodzajów mąki – na jedną szklankę maki pszennej przypadać powinno 3/4 mąki kukurydzianej. Pozostałe składniki to 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g masła, 2 żółtka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz – oczywiście – masą kajmakową. Jej ilość zależy on naszych prywatnych upodobań. Obie mąki, proszek do pieczenia, cukier i masło wymieszać musimy ręcznie bądź przy użyciu malaksera. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i żółtka i zagniatamy całość na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na porcje a następnie rozwałkowujemy na około 2 centymetrowe placki. Wykrajamy dowolne kształty, tradycyjnie – koła. Ciasteczka pieczemy w 180°C przez około 7 minut. Powinny one pozostać jasne, dlatego też musimy uważać, by zbytnio się nie zarumieniły. Gotowe ciasteczka przekładamy masą, możemy też posypać je cukrem pudrem bądź też obtoczyć ich boli w wiórkach kokosowych.

You may also like...

Comments are closed.